Rok szkolny w USA. Jaki program wybrać: J-1 czy F-1?

Różnice między programem J-1 a F-1

J-1 F-1
cena od 7000 $ od 14 000 $
możliwość wyboru szkoły i miasta nie (tylko 3 stany) tak
uzyskanie High School Diploma nie jest gwarantowane gwarantowane
ile lat można być na tym programie 1 1 – wiele

Program J-1 to wymiana kulturalna.

Uczestnik jedzie do USA, aby dzielić się swoją kulturą (zwyczajami, historią, itp.) oraz aby doświadczyć kultury amerykańskiej.

Uczestnik nie może wybrać konkretnej szkoły (może jedynie wybrać 3 stany w ramach jednego regionu) – to rodzina amerykańska wybiera jego.

Mieszka u miejscowej rodziny, uczęszcza do miejscowej szkoły średniej, bierze udział w życiu miejscowej społeczności amerykańskiej.

Rząd amerykański finansuje jego naukę w szkole, rodzina amerykańska to wolontariusze. Przez to program ten jest tańszy od F-1, czy programu np. w Kanadzie (tam nie ma już dofinansowania). Program ten może być realizowany TYLKO przez fundację amerykańską, która ma pozwolenie Departamentu Stanu USA na bycie “sponsorem” programu. Przy realizacji programu pracuje wielu ludzi (zarówno w fundacji amerykańskiej, jak i w firmach partnerskich za granicą – takich jak PERFECT), stąd koszt programu (w cenie jest też m.in. amerykańskie ubezpieczenie medyczne).

Zdobycie High School Diploma nie jest gwarantowane, ale uczestnik może zdać eksternistycznie egzamin GED, który także może dać mu wstęp na studia.

Jest to nasz najpopularniejszy program – ze względu na konkurencyjną  cenę (w porównaniu do innych podobnych programów) i bardzo dobre doświadczenie dla uczestników.

Program F-1 to wyjazd na wizie studenckiej.

Celem jest głównie nauka w wybranej amerykańskiej szkole średniej.

Uczestnik sam wybiera daną szkołę amerykańską i potem mieszka u jednej z miejscowych rodzin w tym okręgu.

Program jest droższy od programu J-1, gdyż rząd USA nie finansuje czesnego w szkole (trzeba zapłacić czesne), a rodzina goszcząca także otrzymuje zapłatę za goszczenie ucznia zagranicznego.

Zaletą jest możliwość wyboru szkoły np. z gwarantowanym uzyskaniem High School Diploma (nie trzeba wówczas zdawać polskiej matury).

Można uczyć się nawet kilka lat jako uczestnik tego programu. Ograniczenie: w szkole publicznej w USA można uczyć się tylko 1 rok. Kolejny rok trzeba już uczyć się w szkole prywatnej.

Zapraszamy do kontaktu w razie pytań. Skorzystaj z naszego 23 letniego doświadczenia pracy z tym programem!

 

Nabór na rok szkolny 2018/2019!

O nas

Blog

Pobierz broszurę!